Bakterie probiotyczne – niedoceniani sojusznicy sportowców

Bill Rodgers – legendarny maratończyk – powiedział: „Więcej maratonów jest wygrywanych lub przegrywanych w przewoźnych toaletach niż za stołem”. Każdy kibic i pasjonat sportu na pewno słyszał przejmujące opowieści znanych sportowców i biegaczy o wymiotach, nudnościach, bólach brzucha, wzdęciach, które niweczyły miesiące ciężkich przygotowań i powodowały konieczność albo rezygnacji ze startu, albo wcześniejszego zejścia z trasy.

Ocenia się, że główną przyczyną występowania tych dolegliwości jest przekierowanie przez organizm krwi z krążenie trzewnego do mięśni i serca, co skutkuje niedokrwieniem przewodu pokarmowego. Im intensywniejszy wysiłek lub krótszy czas odpoczynku, tym dolegliwości te występują częściej. Problem ten dotyczy około 70% sportowców, w szczególności biegaczy, kolarzy, wioślarzy, ale również triatlonistów oraz tych, którzy są przewlekle narażeni na stres. Sportowcy skarżą się na bóle brzucha, biegunkę, zgagę, wzdęcia czy nudności. Zmiany Klimatu i stref czasowych, zaburzenia snu – rytmu dobowego, brak odpowiedniego nawodnienia oraz przyjmowanie leków przeciwbólowych również mogą nasilać wymienione dolegliwości.

Istnieje istotny związek między mikroorganizmami bytującymi w jelitach, a powstawaniem zaburzeń związanych z wysiłkiem fizycznym. Lekarze zaczęli zwracać uwagę na bardzo ważny czynnik, który wpływa na pracę przewodu pokarmowego – bakterie jelitowe. Bakterie jelitowe biorą udział głównie w fermentacji pożywienia, ale wspomagają też trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz wspierają układ odpornościowy, chroniąc przed wnikaniem substancji toksycznych do wnętrza organizmu. Rolę tę mikroorganizmy spełniają głównie dzięki zapewnieniu odpowiedniej szczelności tzw. bariery jelitowej.

Jej działanie można porównać do naturalnej tarczy obronnej, ponieważ chroni przed wnikaniem do organizmu antygenów oraz szkodliwych toksyn z przewodu pokarmowego. Nieprawidłowa mikroflora w jelitach może uszkadzać szczelność bariery powodując „przesiąkanie” niepożądanych substancji i drobnoustrojów.

 

Bakterieprobiotycznniedocenianisojusznicysportowcw1

Innym czynnikiem sprzyjającym zaburzeniom mikroflory u sportowców jest dieta. Osoby aktywne fizycznie bardzo często modyfikują swój sposób odżywiania, niekoniecznie w sposób korzystny, np. poprzez zwiększenia spożycia białek, tłuszczy lub węglowodanów bez odpowiedniej podaży błonnika.

Warto zwrócić także uwagę na rodzaj przyjmowanych leków np. w wyniku kuracji lekami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelit oraz zwiększenia jej przepuszczalności dla substancji toksycznych. Problem ten często ulega nasileniu pod wpływem stresu związanego np. ze współzawodnictwem i samym udziałem w zawodach, również w innej części globu.

Jak więc chronić się przed konsekwencjami zaburzeń mikroflory jelitowej?
Do jednego z działań profilaktycznych należy podawanie probiotyków. Według definicji FAO/WHO są to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Ich suplementacja ma zapewnić prawidłowy skład ilościowy i jakościowy ludzkiej mikroflory. Optymalną i bezpieczną formą dostarczania pożytecznych mikroorganizmów w diecie sportowca są probiotyki.

Najbardziej popularne preparaty probiotyczne zawierają w swoim składzie bakterie z rodzaju bifidobakterii oraz pałeczek kwasu mlekowego. Ogrom preparatów na rynku farmaceutycznym stwarza jednak problemy z wyborem właściwego i skutecznego probiotyku. Muszą być one przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia człowieka, mieć ludzkie pochodzenie, być odporne na kwaśne środowisko żołądka oraz mieć zdolność hamowania rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Niestety, bardzo duża ilość dostępnych na rynku preparatów nie zawiera żywych bakterii, bądź ich liczba jest niewystarczająca do wywołania efektu zdrowotnego. Wybierając probiotyk zwróćmy uwagę na to, czy jego skuteczność i bezpieczeństwo zostały poparte odpowiednimi badaniami.

Uważa się, że wpływ probiotyków na zdrowie naszych jelit jest ściśle zależny od szczepu bakteryjnego. Przykładem unikatowej, sprawdzonej i właściwej kompozycji pięciu szczepów bakterii jest probiotyk Sanprobi Active&Sport ( Lactococcus lactis W58, Lactobacillus acidophilus W22, Bifidobacterium bifidum W23, Lactobacillus brevis W63,Bifidobacterium lactis W51). Udowodniono, że ich przyjmowanie może przynieść bardzo dobre efekty w profilaktyce zaburzeń układu pokarmowego oraz w niektórych schorzeniach związanych z nieprawidłowym składem i funkcjonowaniem mikroflory jelitowej. Co ciekawe, u sportowców przyjmujących bakterie probiotyczne zaobserwowano zwiększenie odporności i zminimalizowanie ryzyka zakażeń górnych dróg oddechowych. Obserwowane efekty mają prawdopodobnie związek z poprawą szczelności ochronnej bariery jelitowej na skutek podania probiotyków. Ponadto bakterie probiotyczne przyjmowane w trakcie i po antybiotykoterapii zapobiegają negatywnym działaniom niepożądanym oraz zwiększają jednocześnie skuteczność samej kuracji antybiotykami.

 

Bakterieprobiotyczneniedocenianisojusznicysportowcw2

Artykuł powstał we współpracy z firmą SANPROBI Active&Sport

Akademia Triathlonu
Akademia Triathlonuhttps://akademiatriathlonu.pl
Największy portal o triathlonie w Polsce. Jesteśmy na bieżąco z triathlonowymi wydarzeniami w kraju i na świecie, znajdziesz również u nas porady treningowe, recenzje sprzętu czy inspirujące rozmowy.

Powiązane Artykuły

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,299ObserwującyObserwuj
434SubskrybującySubskrybuj

Najpopularniejsze