brett sutton
Home Zdrowie Dieta Zdrowy tłuszcz - gdzie i jak to przyrządzić?

Zdrowy tłuszcz - gdzie i jak to przyrządzić?

wtorek, 23 lutego 2016 Napisane przez  Adrian Kapusta

authoritynutrition.com authoritynutrition.com

Po artykule “10 warzyw i owoców, które musisz mieć w jadłospisie!” wybraliśmy kilka z nich, aby przedstawić Wam sposoby, jak można je smacznie przyrządzić. Na pierwszy ogień poszło awokado, ponieważ posiada bardzo dużo zdrowych tłuszczów. Wielu z nas tłuszcze kojarzą się z niezdrowym jedzeniem. Na sam dźwięk słowa "tłuszcz" reagujemy niechęcią,  traktujemy ten składnik pokarmowy jako coś bardzo złego, coś co wiąże się z otyłością i zespołem chorób powiązanych z nadwagą. Jednak nie we wszystkich przypadkach tłuszcz oznacza samo zło. Nie zawsze możemy zrezygnować z tłuszczu, a na pewno nie ze wszystkich rodzajów, bowiem dostarczają nam nie tylko niezbędnej energii.  Są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i to w nich rozpuszczają się witamy A, D, E i K.  Dodatkowo u osób, które uprawiają sport, obserwuje się zwiekszone zapotrzebowanie na tłuszcz. Dlatego spożywając go z naturalnych składników, zapewnimy swojemu organizmowi zrównoważony rozwój i przyspieszymy regenerację po wyczerpujących treningach.

 

W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć do minimum lub wyeliminować całkowicie tłuszcze sztuczne i modyfikowane. Wszystkie utwardzone oleje roślinne są szkodliwe.


Czego unikać?


Wyrobów cukierniczych (cukierki, batony, ciasta, ciasteczka, herbatniki, produkty czekoladowe, “zdrowe” batoniki zbożowe)

 

Fast-food (frytki, popcorn, hot-dogi, hamburgery, pizze, chipsy)

 

Sosy i zupy instant (wszystkie przetworzone z długim terminem ważności)

 

Margaryny (miksy również)


Smażone potrawy

 

Gdzie znajdziesz dobre tłuszcze? 

GUACAMOLE

 

przepisy4 luty2016

knorr.com

 

Awokado to wyjątkowy owoc, bardzo smaczny i zdrowy. Jeśli jeszcze komuś z Was nie udało się do niego przekonać, poniżej podajemy przepis na wyjątkowe meksykańskie guacamole, do przyrządzenia którego wystarczy dosłownie kilka minut, a efekt? Sami spróbujcie. 



2 dojrzałe, średniej wielkości awokado
sok z dwóch dużych limonek
1 Ząbek czosnku
1 Średniej wielkości pomidor
1 Płaska łyżeczka soli
5 gałązek kolendry (opcjonalnie)


Jeśli lubisz potrawy bardziej pikantne polecamy dodać drobno posiekaną papryczkę jalapeno lub ¼ czerwonej cebulki bądź papryczkę chilli/habanero.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, następnie dodajemy wyciśnięty sok z limonek, drobno posiekany czosnek, kolendrę i sól, wszystko mieszamy, żeby składniki się dobrze połączyły (do wersji "hot" dodajemy opcjonalnie jeden z wyżej podanych składników). Po połączeniu wszystkich składników dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i delikatnie mieszamy. Gotowe guacamole odstawiamy na 20 minut i gotowe! 
Idealne do tostów, kanapek, tortilli. Dla nas idealnie komponuje się również z burrito.

 

BURRITO

 

przepisy1 luty2016

spicyspoonful.com


A jak przyrządzić burrito?

 

Składniki:
3 szklanki ugotowanego ryżu
2 limonki, wyciśnięty z nich sok
Dodatki (wybierz te, na które masz ochotę):
Kukurydza, guacamole, fasola (czarna lub czerwona), sałata, ser feta, pomidory, rzodkiewka, salsa, śmietana, kurczak, tuńczyk. Jak zostały Ci papryczki jalapeno po guacamole to możesz również dodać.

 

Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Nałóż do miski lub głębokiego talerza. Polej sokiem z limonki. Ułóż na ryżu swoje ulubione dodatki. Gotowe.

 

 

Koktajl czekoladowy z awokado

 

przepisy2 luty2016

realfood.tesco.com

Składniki:
1-2 łyżki kakao
½ awokado
1 banan
1 ¼ szklanki jogurtu lub mleka najlepiej migdałowego lub kokosowego
Jeżeli konsystencja jest za gęsta dolej trochę mleka. W zależności od upodobań.

Wrzuć wszystkie składniki do blendera. Wymiksuj i gotowe.


Czy wiesz, że...


Olej kokosowy


przepisy3 luty2016


Czasami chcesz coś usmażyć, np. jajecznicę, i sięgasz po masło. Smażone tłuszcze na ogół są niezdrowe. Jest jednak olej kokosowy - prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy (który znajdziemy jedynie w mleku matki), kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy. Miejmy nadzieję, że coraz więcej osób zacznie wprowadzać go do codziennej diety. Naukowo udowodniono, że jest najbezpieczniejszym z tłuszczy podczas smażenia potraw, gdyż jako jedyny ma właściwości termo stabilne. Z całą pewnością osoby stosujące olej kokosowy będą cieszyły się zdrowym sercem, a u tych którzy maja zawyżony cholesterol będzie można zauważyć jego obniżenie, istotna jego właściwością jest fakt, że znacznie przyspiesza przemianę materii. Potrawy smażone na oleju kokosowym pysznie smakują.

 

To musisz wiedzieć o pestce z awokado


awokado1 luty2016


Warto zainteresować się pestką, która jak się okazuje ma więcej kwasów tłuszczowych niż samo awokado! Poza tym może nam pomoc w wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca, bóle menstruacyjne, poprawia wzrok, reguluje trawienie i prace układu pokarmowego oraz co ważne w sporcie - wzmacnia odporność.  Sama pestka jest dosyć twarda i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, zatem jak najlepiej ją przygotować? Otóż wysusz ją na słońcu ok 2-3 dni, następnie rozbij młotkiem bądź tłuczkiem i zmiksuj najlepiej w blenderze z porządnymi nożykami!! Sproszkowaną pestkę możesz dodawać do sałatek, kanapek, zup bądź jogurtów.

 

SMACZNEGO

 

Adrian Kapusta

Adrian Kapusta

Adrian jest certyfikowanym trenerem triathlonu USA Triathlon Coach.

 

StopkaAdrianKapusta

 

Największą pasją Adriana jest świat triathlonu.

Na bieżąco śledzi informacje związane z triathlonem i przedstawia je czytelnikom Akademii Triathlonu.

 

Jestem na Facebooku: 

Adrian 

 

4 Liczba komentarzy:

  • ^ Aga niedziela, 28 lutego 2016 12:26 Umieszczone przez: Aga

    Super przepisy i bardzo cenne informacje dla osób prowadzących zdrowy tryb życia! !!

  • ^ Adrian Kapusta czwartek, 25 lutego 2016 23:41 Umieszczone przez: Adrian Kapusta

    MaciejH
    To zależy od Twojego zapotrzebowania na kalorie. Sugerowane spożycie to 20-35% dziennej dawki kalorii. 1 gram tłuszczu to 9 kalorii. Jeżeli spożywasz np. 2600 kalorii to tłuszcze powinny wynosić około 60-100 gram.

  • ^ Jakub Masiuk czwartek, 25 lutego 2016 12:51 Umieszczone przez: Jakub Masiuk

    Koktajl całkiem dobry :-)

  • ^ MaciejH czwartek, 25 lutego 2016 12:36 Umieszczone przez: MaciejH

    A ile tych tłuszczy należy jeść?

Zostaw komentarz

Upewnij się, że wypełniłeś wszystkie wymagane pola oznaczone gwiazdką (*).
Dozwolony jest podstawowy kod HTML.

Blogi

Ostatnie wpisy Pokaż wszytkie

stat4u
Website Security Test