Gotowanie dla zapracowanych, czy to możliwe?

Ludzie, którzy często gotują w domu jedzą zdrowiej, spożywają mniej kalorii i cukru niż Ci którzy gotują mniej. Tak brzmi podsumowanie badania przeprowadzonego na grupie 9.000 osób, na Uniwersytecie Johna Hopkinsa pod kierownictwem Julii Wolfson. Dodatkowo gotując sześć do siedmiu razy w tygodniu zmieniają się nawyki żywieniowe. Gdy zdarzy się nam okazjonalnie zjeść na mieście zjadamy mniej, unikamy fast foodów i rzadziej polegamy na mrożonkach. Idąc dalej, aby cieszyć się dłużej zdrowiem i wybierać świadomie zdrową dietę ważna jest edukacja publiczna na temat gotowania w domu.

Gotowanie podświadomie uczy nas jak wyglądają zdrowe posiłki i jak się mają do naszej diety. Pomijając już aspekty zdrowotne, przyrządzenie samodzielnie potrawy sprawia, że bardziej nam ona smakuje. Badacze z Uniwersytetu w Zurychu potwierdzili naukowo, że przygotowany samodzielnie koktajl warzywno-owocowy ocenia się jako bardziej smaczny niż ten sam koktajl spreparowany przez kogoś innego. Człowiek tak funkcjonuje, że już na etapie rozłożenia zdrowych produktów na blacie kuchennym jest szczęśliwy. Co za tym idzie praca w kuchni sprawia radość i satysfakcję.

 

UgotujSam 1.jpg

Nie ma rozwiązania dla wszystkich aby więcej gotować w domu. Oczywiście wiąże się to z takimi barierami jak brak czasu lub finanse osobiste. Pracując więcej niż 40 godzin tygodniowo ciężko jest połączyć trening triathlonu z poświęceniem się rodzinie i w dodatku samodzielnie gotować. Samo gotowanie jak wiadomo, wiąże się z wynajdywaniem przepisów, wyjazdem do sklepu, szukaniem produktów (najlepiej zdrowych), staniem w kolejkach itd. Statystyczny Polak spędza około 2 godzin tygodniowo na zakupach żywności, nie wliczając w to całej logistyki i stania w kolejkach.

Zapracowane pary czy single, którzy chcieliby spróbować swoich sił w kuchni, a przy okazji poprawić jakość swojego życia mogą skorzystać z usług firm dostarczających zestawy produktów odpowiednich do przygotowania potrawy, np. ugotujsam.pl Osoby, które korzystają z takich usług otrzymują przesyłkę, a w niej znajdują się przepisy i świeże składniki, dokładnie w takich ilościach jakie są potrzebne. Produkty te są pozyskiwane od lokalnych dostawców i posiadają certyfikaty. Często otrzymuje się w paczce produkty, po które w normalnej sytuacji nie sięgnęlibyśmy będąc w sklepie. W przeciwieństwie do boxów z gotowymi posiłkami tutaj uczymy się co jeść i jak gotować. Jedzenie odgrzewanych boxów staje się automatyczne. Zawsze korzystniej jest dostać wędkę zamiast ryby.

 

Ugotuj Sam 4.jpg

Akademia Triathlonu
Akademia Triathlonuhttps://akademiatriathlonu.pl
Największy portal o triathlonie w Polsce. Jesteśmy na bieżąco z triathlonowymi wydarzeniami w kraju i na świecie, znajdziesz również u nas porady treningowe, recenzje sprzętu czy inspirujące rozmowy.

Powiązane Artykuły

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,369ObserwującyObserwuj
435SubskrybującySubskrybuj

Najpopularniejsze