Strategia żywieniowa dla zapracowanych

1
50

Triathlonista z reguły jest osobą bardzo zajętą, która ma napięty grafik do granic możliwości. Ciągle balansuje treningiem trzech dyscyplin, rodziną i pracą. Bardzo łatwo odpuścić rzeczy, zdawałoby się mniej ważne, takie jak zdrowe odżywianie, ze względu na brak czasu. Szybkie tempo życia nie oznacza, że musimy mieć złe nawyki żywieniowe. Wygospodarowanie małej ilości czasu, lecz w bardzo efektywny sposób może wiele zmienić. Spróbuj tych porad, aby wprowadzić jak najwięcej zdrowego i zbilansowanego jedzenia do swojego życia.

 

Brak czasu powoduje sięganie po fast foody i przetworzone gotowe posiłki. Zdecydowanie nie jest to zdrowe jedzenie, które na dłuższa metę prowadzi do różnych schorzeń. W obecnych czasach mamy na rynku mnóstwo urządzeń, które pomagają w szybszy sposób przygotować posiłek i odpowiednio go przechowywać. Rozejrzyj się czego ci brakuje, co mogłoby usprawnić przyrządzanie posiłków, aby jeść zdrowo, kiedy czas goni, musisz mieć wszystko na miejscu.

 

Przygotuj sobie listę produktów, które możesz przechowywać z podziałem na: lodówkę, zamrażalnik i szafki. Przynajmniej raz w tygodniu wygospodaruj czas, może być to połączone z wyjazdem na basen czy siłownię i już z gotową listą zrób zakupy. Aby mieć pewność, że nie zapomnisz listy ze sobą, możesz przygotować ją w smartfonie w stworzonej do tego aplikacji. Rób zapasy, kupuj po parę produktów, które mogą postać dłużej. 

 

Wygospodaruj jedną godzinę raz na kilka dni na przygotowanie półproduktów. W tym czasie postaraj się przygotować jak najwięcej i spakuj je w próżniowe pojemniki przed włożeniem do lodówki to przedłuży świeżość produktów, na przykład: ugotuj jajka na twardo, ugotuj makaron, ryż, komosę i ziemniaki. Pokrój warzywa i umieść je w przezroczystych workach hermetycznie zamykanych. Możesz przygotować batony energetyczne i wiele innych rzeczy. Zrób sobie listę posiłków, które możesz wykonać z tego co masz w lodówce. Przezroczyste pojemniki w lodówce pomogą w szybkim wyborze produktów. Mając wszystko gotowe, przygotowanie zdrowego posiłku zajmie około 15 minut. Jeśli mrozisz niektóre produkty zapisuj sobie na nich datę włożenia do zamrażarki.

 

Przykładowe zaopatrzenie

 

Lodówka: jogurt naturalny, serek wiejski, mozzarella, cheddar, feta, tuńczyk, jajka, szpinak, sałata, cykoria, rukola, jarmuż, owoce i warzywa, mleko migdałowe

 

Zamrażarka: mięso, ryby, szpinak, brokuły, kalafior, lody

Półka: olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy, fasola, kukurydza, ryż, komosa, kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, masło orzechowe, orzechy, suszone owoce, inne owoce. 

 

A wy jakie macie pomysły na przestrzeganie zdrowego stylu żywienia. Każdy patent dla zapracowanych i trenujących triathlonistów i triathlonistek będzie na wagę złota. Zapraszamy do dyskusji. 

1 KOMENTARZ

  1. Zgadzam się. Mój patent: Mam w domu komodę, w której dolna, długa półka wypełniona jest plastikowymi pudełkami. Ostatnio zaniedbałem tę formę dbania o szykowanie posiłków, ale wcześniej (i muszę do tego wrócić) wybierałem się raz w tygodniu do sklepu i kupowałem „zapasy” na tydzień lub dwa. Chodziło o: orzechy, migdały, płatki, komosę ryżową, owoce goji, suszone owoce, itp. Wszystko z opakowań przesypywałem do pudełek. Kiedy szykowałem śniadanie lub kolację, wystarczyło otworzyć szafkę i wziąć garść niezbędnych składników do posiłku. Proste, łatwe i szybkie. Poza tym dobrze jest wyrobić w sobie nawyk wieczornego szykowania posiłku (posiłków) na drugi dzień. trudne, ale wykonalne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here