Dieta bezglutenowa zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Diabetycznego na spotkaniu naukowym w Portland przedstawili wyniki badań dotyczących popularnej diety bezglutenowej. Badania zostały przeprowadzone na Harvardzie pod kierownictwem doktora Geng Zonga z Departamentu Odżywiania. Wyniki długoterminowego studium przeprowadzonego na ponad 200.000 osobach przez 30 lat mówią, że spożywanie normalnej ilości glutenu zmniejsza o 13% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w stosunku do osób, które spożywają go poniżej 4 g na dzień. Ci którzy unikają glutenu z reguły jedzą mniej błonnika, który chroni ludzi przed cukrzycą. Dr Zong wraz ze swoim zespołem przeanalizowali dzienne spożycie glutenu u osób bez wskazań medycznych do takiej diety. Zespół badający brał pod uwagę także takie czynniki jak aktywność sportowa, waga, ilość spożywanych kalori i historię zachorowań na cukrzycę w rodzinie.

 

“Jedzenie gluten-free często zawiera mniej błonnika pokarmowego i innych mikroelementów. W związku z tym pokarm staje się mniej odżywczy i zazwyczaj kosztuje więcej. Ludzie, którzy nie chorują na celiakię, a stosują dietę bezglutenową być może ponownie rozważą unikanie spożywanego glutenu, aby zapobiec cukrzycy.” powiedział kierownik badań dr Geng Zong z Harvard University.

 

Autorzy badań przypominają, że gluten jest nietolerowany tylko przez niewielką grupę osób chorych na celiakię i z nadwrażliwością na gluten, a diety bezglutenowe są popularne u osób bez tych schorzeń. Szacuje się, że choroba nietolerancji glutenu występuje u około 1% populacji. Więc jeżeli masz stwierdzoną chorobę, dieta bezglutenowa ma uzasadnienie dla twojego zdrowia. Natomiast jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, nie daj się nabrać na to, że ta dieta jest zdrowszą opcją. Nie ma żadnych danych wskazujących, że zmniejszenie spożycia glutenu pozytywnie wpływa na zdrowie.

Powiązane Artykuły

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,813ObserwującyObserwuj
21,600SubskrybującySubskrybuj

Polecane