Morsowanie to aktywność, która dla każdego będzie zupełnie czymś innym. Dla jednych woda musi być lodowata, dla innych wystarczy, aby była po prostu chłodna. Kiedy, więc zacząć sezon morsowania?
ZOBACZ TEŻ: Morsowanie. Jak zacząć?
Morsowanie – początek sezonu
Najbardziej zapaleni fani morsowania będą wstrzymywali się do zimy, wyczekując mrozów i niskiej temperatury. Nie oznacza to jednak, że aby rozpocząć sezon potrzebne są śnieg, przymrozki i kry na wodzie.
Morsowanie można rozpocząć już jesienią – w listopadzie, a nawet w październiku. W zależności od źródeł za temperaturę wody, wywołującą pozytywne efekty dla organizmu uznaje się wodę o temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza.
Chociaż w środowisku morsów często pojawia się argument, że morsowanie, gdy temperatura jest na plusie to nie morsowanie, to wczesny start sezonu może być dobrym pomysłem, zwłaszcza dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z tą aktywnością.
Jesienne morsowanie będzie wprawką dla organizmu, który stopniowo będzie przyzwyczajał się do coraz to niższych temperatur wody. Kiedy temperatura na początku sezonu jest wyższa, warto zacząć wyrabiać w sobie dobre nawyki, takie jak nauka kontroli oddechu w wodzie czy sprawne ubieranie się po zakończonym morsowaniu.
Dla zahartowanych morsów wejście do lodowatej wody w szycie sezonu, który zazwyczaj przypada na okres między grudniem a lutym, będzie zdecydowanie mniejszym wyzwaniem, niż dla kogoś, kto nie miał wcześniej do czynienia z zimną wodą.
Nie musisz zwlekać
Niezależnie od tego, w którym momencie zaczynasz sezon morsowania, pamiętaj, że powinieneś być do niego odpowiednio przygotowany.
Podstawą jest zbadanie swojego zdrowia. Jeśli nie jesteś pewny czy możesz morsować, skonsultuj pomysł z lekarzem i upewnij się, że nie ma żadnych przeciwwskazań do uprawiania tej aktywności.
ZOBACZ TEŻ: Morsowanie pomaga w walce z przeziębieniem?
Kluczowa w morsowaniu jest jednak przede wszystkim… dobra zabawa. Krzysztof Gajewski, człowiek, który jako pierwszy w historii przebył dystans lodowej mili w jeziorze znajdującym się wewnątrz lodowca, mówi krótko: „róbcie to tak, żeby sprawiało wam to przyjemność!”. Dlatego, jeśli masz ochotę rozpocząć sezon wczesną jesienią, nie powinieneś martwić się i zwlekać ze względu na wyższe temperatury. Jeśli wolisz morsować w zimowej aurze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przesunąć jego początek sezonu.