Zdrowy tłuszcz – gdzie i jak to przyrządzić?

Po artykule “10 warzyw i owoców, które musisz mieć w jadłospisie!” wybraliśmy kilka z nich, aby przedstawić Wam sposoby, jak można je smacznie przyrządzić. Na pierwszy ogień poszło awokado, ponieważ posiada bardzo dużo zdrowych tłuszczów. Wielu z nas tłuszcze kojarzą się z niezdrowym jedzeniem. Na sam dźwięk słowa „tłuszcz” reagujemy niechęcią,  traktujemy ten składnik pokarmowy jako coś bardzo złego, coś co wiąże się z otyłością i zespołem chorób powiązanych z nadwagą. Jednak nie we wszystkich przypadkach tłuszcz oznacza samo zło. Nie zawsze możemy zrezygnować z tłuszczu, a na pewno nie ze wszystkich rodzajów, bowiem dostarczają nam nie tylko niezbędnej energii.  Są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i to w nich rozpuszczają się witamy A, D, E i K.  Dodatkowo u osób, które uprawiają sport, obserwuje się zwiekszone zapotrzebowanie na tłuszcz. Dlatego spożywając go z naturalnych składników, zapewnimy swojemu organizmowi zrównoważony rozwój i przyspieszymy regenerację po wyczerpujących treningach.

 

W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć do minimum lub wyeliminować całkowicie tłuszcze sztuczne i modyfikowane. Wszystkie utwardzone oleje roślinne są szkodliwe.


Czego unikać?


Wyrobów cukierniczych (cukierki, batony, ciasta, ciasteczka, herbatniki, produkty czekoladowe, “zdrowe” batoniki zbożowe)

 

Fast-food (frytki, popcorn, hot-dogi, hamburgery, pizze, chipsy)

 

Sosy i zupy instant (wszystkie przetworzone z długim terminem ważności)

 

Margaryny (miksy również)

Smażone potrawy

 

Gdzie znajdziesz dobre tłuszcze? 

GUACAMOLE

 

przepisy4 luty2016

knorr.com

 

Awokado to wyjątkowy owoc, bardzo smaczny i zdrowy. Jeśli jeszcze komuś z Was nie udało się do niego przekonać, poniżej podajemy przepis na wyjątkowe meksykańskie guacamole, do przyrządzenia którego wystarczy dosłownie kilka minut, a efekt? Sami spróbujcie. 


2 dojrzałe, średniej wielkości awokado
sok z dwóch dużych limonek
1 Ząbek czosnku
1 Średniej wielkości pomidor
1 Płaska łyżeczka soli
5 gałązek kolendry (opcjonalnie)

Jeśli lubisz potrawy bardziej pikantne polecamy dodać drobno posiekaną papryczkę jalapeno lub ¼ czerwonej cebulki bądź papryczkę chilli/habanero.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, następnie dodajemy wyciśnięty sok z limonek, drobno posiekany czosnek, kolendrę i sól, wszystko mieszamy, żeby składniki się dobrze połączyły (do wersji „hot” dodajemy opcjonalnie jeden z wyżej podanych składników). Po połączeniu wszystkich składników dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i delikatnie mieszamy. Gotowe guacamole odstawiamy na 20 minut i gotowe! 
Idealne do tostów, kanapek, tortilli. Dla nas idealnie komponuje się również z burrito.

 

BURRITO

 

przepisy1 luty2016

spicyspoonful.com


A jak przyrządzić burrito?

 

Składniki:
3 szklanki ugotowanego ryżu
2 limonki, wyciśnięty z nich sok
Dodatki (wybierz te, na które masz ochotę):
Kukurydza, guacamole, fasola (czarna lub czerwona), sałata, ser feta, pomidory, rzodkiewka, salsa, śmietana, kurczak, tuńczyk. Jak zostały Ci papryczki jalapeno po guacamole to możesz również dodać.

 

Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Nałóż do miski lub głębokiego talerza. Polej sokiem z limonki. Ułóż na ryżu swoje ulubione dodatki. Gotowe.

 

 

Koktajl czekoladowy z awokado

 

przepisy2 luty2016

realfood.tesco.com

Składniki:
1-2 łyżki kakao
½ awokado
1 banan
1 ¼ szklanki jogurtu lub mleka najlepiej migdałowego lub kokosowego
Jeżeli konsystencja jest za gęsta dolej trochę mleka. W zależności od upodobań.

Wrzuć wszystkie składniki do blendera. Wymiksuj i gotowe.

Czy wiesz, że…


Olej kokosowy


przepisy3 luty2016


Czasami chcesz coś usmażyć, np. jajecznicę, i sięgasz po masło. Smażone tłuszcze na ogół są niezdrowe. Jest jednak olej kokosowy – prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy (który znajdziemy jedynie w mleku matki), kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy. Miejmy nadzieję, że coraz więcej osób zacznie wprowadzać go do codziennej diety. Naukowo udowodniono, że jest najbezpieczniejszym z tłuszczy podczas smażenia potraw, gdyż jako jedyny ma właściwości termo stabilne. Z całą pewnością osoby stosujące olej kokosowy będą cieszyły się zdrowym sercem, a u tych którzy maja zawyżony cholesterol będzie można zauważyć jego obniżenie, istotna jego właściwością jest fakt, że znacznie przyspiesza przemianę materii. Potrawy smażone na oleju kokosowym pysznie smakują.

 

To musisz wiedzieć o pestce z awokado


awokado1 luty2016


Warto zainteresować się pestką, która jak się okazuje ma więcej kwasów tłuszczowych niż samo awokado! Poza tym może nam pomoc w wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca, bóle menstruacyjne, poprawia wzrok, reguluje trawienie i prace układu pokarmowego oraz co ważne w sporcie – wzmacnia odporność.  Sama pestka jest dosyć twarda i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, zatem jak najlepiej ją przygotować? Otóż wysusz ją na słońcu ok 2-3 dni, następnie rozbij młotkiem bądź tłuczkiem i zmiksuj najlepiej w blenderze z porządnymi nożykami!! Sproszkowaną pestkę możesz dodawać do sałatek, kanapek, zup bądź jogurtów.

 

SMACZNEGO

 

Powiązane Artykuły

4 KOMENTARZE

  1. MaciejH
    To zależy od Twojego zapotrzebowania na kalorie. Sugerowane spożycie to 20-35% dziennej dawki kalorii. 1 gram tłuszczu to 9 kalorii. Jeżeli spożywasz np. 2600 kalorii to tłuszcze powinny wynosić około 60-100 gram.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,813ObserwującyObserwuj
21,600SubskrybującySubskrybuj

Polecane