Jak najmniej przetworzonych produktów, warzywa i owoce, kasze, bakalie, dużo wody, umiarkowanie z sokami – tak w skrócie można opisać zdrowy styl żywienia. Slogan. Każdy to zna i każdy rozmawia o tym średnio kilka razy w miesiącu. Gorzej z wcieleniem w życie.
Poniżej znajdziecie 5 warzyw i 5 owoców, które są na mojej liście „must be”. Wiem! Pewnie wielu z was doda coś od siebie. Wpisujcie swoje propozycje w komentarzu pod tym artykułem. Podaj nam swoją listę TOP 10 (5 warzyw i 5 owoców). Wśród tych, którzy to zrobią do niedzieli włącznie (22.03.2020), rozlosujemy książkę „Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą”ze specjalną dedykacją.
To mój subiektywny wybór, wsparty również publikacjami w portalu Authority Nutrition (dziś Health Line), który na podstawie wiarygodnych badań zamieszczał rekomendacją warzyw i owoców pod kątem sportów wytrzymałościowych.
1. Rzeżucha
-
bogata w sole mineralne, żelazo i magnez. Powinna być w menu osób, które poddawane są długiemu i ciężkiemu wysiłkowi
-
wskazana przy zaburzeniach krążenia i chorobie wieńcowej, osteoporozie
-
bogactwo wapnia! Druga roślina po orzechach laskowych
-
wzmacnia i oczyszcza organizm
-
dawniej była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry
-
działa moczopędnie (Wskazana przy chorobach nerek, ale zalecana jest ostrożność w ilości jej spożywania. Może doprowadzić do stanów zapalnych pęcherza)
2. Kapusta pekińska
-
zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A)
-
zmniejsza negatywne skutki spożycia alkoholu (mówiąc wprost, jest dobra na kaca!)
-
zapobiega anemii i obrzękom
-
podnosi odporność
-
ma komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B
-
największa wartość to: magnez, wapń, kwas foliowy, żelazo i potas. Dwa ostatnie pierwiastki znajdują się w największej ilości w zewnętrznych liściach
3. Botwinka
-
pobudza apetyt
-
posiada duże właściwości odkwaszające
-
odtruwa organizm
-
z uwagi na wiele cennych składników pomaga w koncentracji
-
zawiera substancje, których działanie podobne jest do działania estrogenów
-
posiada dużą zawartość żelaza dlatego wskazana jest dla vegetarian, wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii
-
pomaga zwalczać stres
4. Burak
-
pierwsze miejsce w walce z rakiem
-
zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych
-
składniki zawarte w buraku zwalczają wolne rodniki
-
dzięki azotanom spowalnia wchłanianie się tlenu – wolniej się męczymy
-
wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek! Legalny doping dla sportowców!
-
skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca
-
wspomagają pracę wątroby
-
odkwasza organizm!
-
składniki wspomagające procesy spalania tłuszczu!
-
przyspiesza przemianę materii i hamuje apetyt na słodycze
-
naturalny detoks – eliminuje mocznik z organizmu
-
obniża poziom cholesterolu
-
obecność betainy i tryptofanu wpływa na obniżenie stresu, kłopotów ze snem
-
Rzymianie używali buraki jako afrodyzjaki. Burak zawiera bor, który bezpośrednio wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny i libido.
5. Szpinak
-
właściwości antynowotworowe
-
chroni przed miażdżycą
-
przeciwutleniacze: beta-karoten, witamina C, luteina
-
działanie antystresowe (bogate źródło magnezu)
-
obniża podatność na stres, zapobiega bólom i zawrotom głowy
-
obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca
-
duża zawartość kwasu foliowego, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu
-
bogaty w witaminę K i B (obniżenie cholesterolu, opóźnianie procesów starzenia się)
OWOCE
1. Awokado
-
4 razy więcej przyswajanego antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli spożywamy równocześnie awokado!
-
więcej potasu niż w bananach
-
reguluje ciśnienie krwi
-
obniża poziom cholesterolu
-
reguluje ciśnienie krwi
-
owoc o dużej zawartości zdrowych tłuszczów! Można stosować zamiast masła
-
średniej wielkości awokado (270 g) = 41 g tłuszczu
-
przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi
-
potas, likopen, witaminy C, A, E, B, luteina i zeaksantyna
2. Cytryna
3. Truskawki
-
pektyny = oczyszczanie jelit
-
wapń i fosfor = wzmocnienie kości, zębów, poprawa pracy mięśni
-
właściwości odkwaszające
-
chronią przed anemią
-
zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe
-
witaminy z grupy B, witamina PP, (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego)
-
bogactwo soli organicznych = poprawa przemiany materii
4. Pomarańcza
-
1 pomarańcza w zależności od wielkości = 100% lub 50% dziennej zalecanej dawki witaminy C
-
doskonałe źródło błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C
-
źródło beta-karotenu i witamin z grupy B
-
kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój mózgu
-
D-limonen zapobiega różnym rodzajom raka
-
antyoksydanty wspomagają odporność
-
zawiera flawonoidy (hesperydyna), która zmniejsza cholesterol
-
chroni przed chorobami układu krążenia
5. Limonka
-
wzmacnia kości i system nerwowy (wapń, fosfor i potas)
-
właściwości odtruwające
-
zmniejszają zakwaszenie! (dzięki zawartości wapnia, a także fosforu)
-
zapobiega niestrawności i przykremu zapachowi z ust, będącego efektem zaburzeń trawiennych
-
wspomaga proces leczenia astmy!
aktualnie na stoku: awokado, pomidory, kiszone i zielone ogóry, szpinak, papryka oraz daktyle, , cytryny, banany, mango, jabłka… 🙂
Kiszone ogórki, kiszona kapusta, szpinak, buraki, jabłka, banany, grejpfruty, mandarynki, winogrona (wszystkie:-) ) i brzoskwinie. Dopisałbym coś jeszcze ale prosiłeś o 10. Pozdrawiam
Awokado, rzodkiewka, szpinak, jarmuż,banan, winogrona, szczypiorek, jabłka, pomarańcza, pomidory.
Moje top zmienia się w zależności od pory roku ?
Mój top 10Warzywa:Burak,pomidor,szpinak,papryka,sałata,Owoce:banan.jabłko,kiwi, pomarańcza,gruszka
Smacznego
Moje typy, część z nich sam uprawiam w ogrodzie: 1.pomidory 2.jarmuż 3.buraki 4. truskawki 5.szpinak 6.cukinia 7.rukola 8.bataty 9.seler naciowy 10. brokuł
Moje topy owocowo-warzywne:
1. Burak 2. Jabłko 3. Awokado 4. Banan 5. Cytryna 5. Pomarańcza 6. Imbir 7. Czosnek 8. Cebula 9. Cukinia 10. Kurkuma
Używam wszystkich z różną intensywnością, w zależności od potrzeb i pory roku 🙂 Smacznego 🙂
Moje topy owocow-warzywne:
1. Burak 2. Jabłko 3. Awokado 4. Banan 5. Cytryna 5. Pomarańcza 6. Imbir 7. Czosnek 8. Cebula 9. Cukinia 10. Kurkuma
Używam wszystkich z różną intensywnością, w zależności od potrzeb i pory roku 🙂 Smacznego 🙂
Warzywa: Marchew, Brokuł, Brukselka, Cebula Rzodkiewka.
Owoce: Jabłko, Malina, Borówka, Porzeczka Winogrona.
Warzywa:
1. Burak
2. Jarmuż
3. Szpinak
4. Seler naciowy
5. Cykoria
Owoce:
1. Jagody
2. Banany
3. Truskawki
4. Awokado
5. Morele