Wiele ziół i bylin słynie z dobroczynnego wpływu na zdrowie człowieka, gdy łączy się ich zażywanie ze zbilansowaną, urozmaiconą dietą. Oto kilka przykładów:
- Picie herbaty ma tradycję sięgającą 551-479 roku p.n.e. Działanie orzeźwiające i lekko pobudzające uczyniło z herbaty jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zielona i czarna herbata jest źródłem polifenoli i flawonoidów – antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Rozmaryn to roślina stosowana w kuchni, zawierająca ponad tuzin antyoksydantów oraz kluczowe mikroelementy, m.in. żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
- Owoce cytryńca (Shizandra Chinensis), stosowane od stuleci przede wszystkim w Chinach, pomagają organizmowi zaadaptować się do stresujących sytuacji, wykazują działanie antyoksydacyjne i mogą wspomagać system odpornościowy.
- Owoce krzewu guarany są naturalnym źródłem kofeiny; Indianie amazońscy wykorzystują je od wieków, by dodać sobie energii i zachować czujność. Jednym z najbardziej wszechstronnych i dobroczynnych skarbów natury jest aloes, ceniony za swoje kojące działanie. Po dodaniu soku z Aloe Vera do wody uzyskujemy zdrowy, orzeźwiający napój, który pomoże Ci osiągnąć zalecane dzienne spożycie odpowiedniej ilości płynów.
Woda
Wypijanie dużej ilości wody ma bardzo istotne znaczenie dla właściwego funkcjonowania komórek organizmu; ciało człowieka składa się z wody w 60-70%. Woda pomaga przetworzyć składniki odżywcze, utrzymać krążenie, temperaturę ciała i właściwą proporcję płynów. Postaraj się wypijać 2 litry wody dziennie, a gdy ćwiczysz, powinieneś pić jej jeszcze więcej, by uzupełnić straty spowodowane poceniem się.
Źródło: Herbalife