T100 ogłasza zawodników na rok 2025. Kto otrzymał kontrakt?

PTO ogłosiło pierwszych zawodników, którzy będą rywalizować w cyklu T100 Triathlon World Tour 2025. Kto potwierdził swój udział?

ZOBACZ TEŻ: „Triathlon? To była tylko kwestia czasu”. Kim jest Marten Van Riel?

Jako pierwsi propozycję kontraktów otrzymali zawodnicy, którzy do kolejnego sezonu T100 zakwalifikowali się dzięki swojej obecności w pierwszej dziesiątce T100 w 2024 roku. Nie każdy z nich musiał przyjąć jednak kontrakt. PTO ogłosiło obecnie ośmiu zawodników i osiem zawodniczek, którzy zdecydowali się na podpisanie umowy. 

Mistrzowie z kontraktami. „Podnieść poziom w 2025”

Pierwszymi zakontraktowanymi zawodnikami są mistrz i mistrzyni tegorocznej serii T100 – Marten Van Riel oraz Taylor Knibb. Żadne z nich nie kryje swojej radości możliwością startu w serii. Jak mówi Knibb: „jestem podekscytowana, że mogę potwierdzić swój udział w cyklu T100 Tour w przyszłym roku”. 

Wszyscy robią postępy i będą chcieli mnie pokonać. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Obecnie jest tak wiele świetnych zawodniczek, a poziom wciąż rośnie. Uważam, że seria T100 i to, co Professional Triathletes Organisation robi dla triathlonu, przeniesie kobiecy profesjonalny triathlon na nowy poziom w przyszłym roku. Jestem bardzo wdzięczna, że mogę być tego częścią – przyznaje. 

Regularna rywalizacja z najlepszymi na świecie była również największą motywacją dla Van Riela. Tegoroczny mistrz zapowiada, że: „po krótkiej przerwie zacznę pracować nad tym, jak podnieść poziom w 2025 roku”.

Źródło: T100

„Najlepsza okazja, aby dalej się rozwijać”

Kolejnym zakontraktowanym zawodnikiem jest Kyle Smith. W zeszłym sezonie startował w serii za sprawą dzikich kart, jednak w 2025 powróci z kontraktem i „z zamiarem poprawienia wyniku z tegorocznego drugiego miejsca w mistrzostwach świata T100”. Kontrakt z T100 podpisał również Sam Long. Zdecydował się na ten wybór, ponieważ: „nie ma rozwoju w strefie komfortu”. 

Wierzę, że ten cykl to najlepsza okazja, aby dalej się rozwijać jako sportowiec, szczególnie w pływaniu. Rywalizując w wyścigach, które eksponują moje słabości, mogę je wzmocnić. Ten cykl zahartuje również mój umysł – wyjaśnia. 

Pierwsze umowy na sezon 2025 otrzymali: Rico Bogen, Mathis Magirier, Pieter Heemeryck, Youri Keulen oraz Fred Funk. 

Źródło: PTO

„Zagrożenie w walce o tytuł mistrzyni”

Wśród triathlonistek na starcie T100 pojawi się Ashleigh Gentle, która niedawno zajęła 3. miejsce w mistrzostwach świata IRONMAN 70.3 w Taupo. Po starcie przyznała, że czuje, że znalazła „nowe granice zarówno fizyczne, jak i psychiczne w 2024 roku”, a na rok 2025 jest „nieźle napompowana”. 

Kontrakt przyjęła również Julie Derron, która poprzedni sezon zakończyła na najniższym stopniu podium serii T100, a w sezonie 2025 ma być „ogromnym zagrożeniem w walce o tytuł mistrzyni świata T100”. 

Wśród zakontraktowanych zawodniczek znalazł się też: Flora Duffy, Lucy Byram, India Lee, Imogen Simmonds oraz Paula Findlay. 

Nikodem Klata
Nikodem Klata
Redaktor. Dziennikarz z wykształcenia. W triathlonie szuka inspirujących historii, a każda z nich może taką być. Musi tylko zostać odkryta, zrozumiana i dobrze opowiedziana.

Powiązane Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,817ObserwującyObserwuj
22,400SubskrybującySubskrybuj

Polecane