Triathlonista też człowiek, piernika zjeść musi!

8

Od Redakcji: Jak się okazało zapisy na Herbalife Ironman 70.3 Gdynia dopiero przed nami. Organizatorzy walczą z systemem prawie jak niektórzy politycy! Trzymamy kciuki! Nie wiadomo, co zawiniło, ale wiemy, że zainteresowanie było bardzo duże. Liczymy, że wkrótce organizatorzy podadzą konkretną przyczynę awarii i datę zapisów. My możemy teraz spokojnie usiąść do pisania kolejnych artykułów. Jeszcze w tym tygodniu ukażą się teksty m.in. Marcina Koniecznego, Arkadiusza Cicheckiego, Łukasza Grassa i Jakuba Masiuka oraz kolejny tekst ekspertów z Labosport poświęcony metodyce treningu. Ciekawie zapowiadają się wszystkie, ale uchylimy rąbka tajemnicy i powiemy, że Mkon będzie pisał m.in. o …kobietach! Temat, który poruszły w wiekszości dotyczy właśnie płci pieknej. Wiemy, że wielu z Was zdenerwowało dzisiajsze zamieszanie związane z awarią sytemu rejestracji na gdyńskie zawody, a nic tak nie koi nerwów jak…słodkie. Zdajemy sobie sprawę, że właśnie kończy się okres roztrenowania, ale idą też święta. Drobny wyjątek można zrobić i skusić się na coś, co jest grzechu warte. Szczególnie, że opis przysmaków nadesłany nam przez naszego czytelnika Dariusza Strenzioka, który przez wiele, wiele lat mieszkał w Niemczech, robi wrażenie. Smacznego!



Dariusz Strenziok

Okres Bożego Narodzenia oraz Adwentu to czas szczególnie trudny w życiu triathlonisty. Właśnie teraz jesteśmy narażeni na szereg pokus, z którymi ciężko będzie nam sobie poradzić. Większość z nas znajduje się w fazie tzw. wytopu, a końcówka roku obfituje w szereg pułapek kulinarnych. U nas to jeszcze pół biedy, ale za naszą zachodnią granicą wielką popularnością cieszą się targi bożonarodzeniowe – die Weihnachtsmärkte. Obowiązkowe jest wypicie przynajmniej jednego kubka grzanego wina – Glühwein, czy zjedzenie steka lub kiełbasek z grilla – Bratwurst. Największy i najbardziej znany, nie tylko w Niemczech,  jarmark świąteczny jest organizowany od wieków – pierwszy odbył się w roku 1628 –  w Norymberdze (Christkindlesmarkt). Na rynku w Norymberdze i w jego okolicy pojawia się w tym czasie ponad 180 straganów, przy których można zakupić oprócz specjałów Bożonarodzeniowych wiele pamiątek i gadżetów związanych z tymi świętami. Rokrocznie odwiedza go ponad 2 miliony gości z całego świata. Jarmark świąteczny to okazja do spotkań z przyjaciółmi, gdzie przy szklaneczce wina (jest też wersja dla kierowców – bez alkoholu) można powspominać kończący się rok.

 

 Christkindlesmarkt 21

 

Typowy grzaniec jest robiony z czerwonego wina, z dodatkiem cukru oraz przypraw korzennych (zazwyczaj goździków oraz cynamonu). Zawartość alkoholu waha się najczęściej w granicach od 9 do 13 Procent. I tutaj mała uwaga- kubek grzańca to około 200 kalorii i 30 gram węglowodanów (cukier!). Ile potrzeba czasu, żeby te kalorie znowu stracić na treningu, wiecie najlepiej. Idziemy dalej. Być na jarmarku świątecznym i nie zjeść kiełbaski z grilla to już jest prawie faux pas. Popularny w Niemczech Bratwurst jest numerem jeden na każdym festynie, nie może go także zabraknąć w święta. Porcja tego przysmaku (100 gram) to średnio 300 kalorii, ale też około 13 gram białka i 27 gram tłuszczu. Nie zapominajmy o cholesterolu – to kolejne 63 miligramy. Kto nie je mięsa, może skorzystać z wersji dla wegetarian – kiełbaski z grilla sojowe, z seitan lub tofu. Na pewno zdrowsze, ale również wysokokaloryczne (porcja to mniej więcej 260 kalorii). Czym byłyby święta bez pierników i innych świątecznych wypieków?  U naszych zachodnich sąsiadów królują w tym okresie wszechobecne gwiazdki cynamonowe – Zimtsterne. Ten tradycyjny wypiek pochodzi ze Szwabii i nie może go zabraknąć w okresie świątecznym. Gwiazdki cynamonowe można bez problemu upiec samemu:

 

Lebkuchen 12 

 
Gwiazdki cynamonowe (wersja light)
Czas przygotowania to w sumie mniej więcej 40 minut. Co potrzebujemy na około 50 ciasteczek?
– 80 gram brązowego cukru (ewentualnie stevia)
– saszetka cukru waniliowego
– 20 dkg mąki orkiszowej
– 1 duża łyżka proszku do pieczenia
– 1 duża łyżka musu śliwkowego
– 2 duże łyżki cynamonu
– 50 ml mleka

Glazura:
– 10 dkg cukru pudru
– woda
– łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Piec podgrzać do 170 stopni
2. Proszek do pieczenia oraz orkisz przesypać przez sito, dodać cukier, cynamon i całość dobrze wymieszać.
3. Dodajemy mus śliwkowy i trochę mleka, ugniatamy ręcznie. Stopniowo dodajemy mleka. Uwaga – ciasto nie może się za bardzo kleić, bo nie będzie go można rozwałkować (lepiej mniej mleka niż za dużo)
4. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki.
5. Wsadzić do pieca i piec około 10-15 minut.
6. Glazura: cukier puder zmieszać stopniowo z wodą i sokiem z cytryny w taki sposób, aby powstała gładka, zdolna do smarowania masa. Tą masą smarujemy gotowe gwiazdki i pozostawiamy na zewnątrz do wyschnięcia. Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy w szczelnym pudełku, aby pozostały długo świeże.

1 ciasteczko to 32 kalorie, 1 gram białka, 8 gram węglowodanów oraz 1 gram tłuszczu.

Smacznego!

Podoba Ci się jak i o czym piszemy?     
Założyciel i Redaktor Naczelny Akademii Triathlonu. Triathlon uprawiam amatorsko od 2009 roku. Startuję głównie na dystansach Ironman 70.3 oraz Ironman. Moje najlepsze zawody to: 4h 30 minut w IM 70.3 Haugesund w Norwegii i kwalifikacja na MŚ w Las Vegas (roll down z 16 miejsca) i 10h w pełnym Ironmanie w Kopenhadze. W latach 2016-2019 byłem redaktorem naczelnym Business Insider Polska - serwisu biznesowo-informacyjnego, który w ciągu 3 lat od pojawienia się na rynku stał się drugim najpopularniejszym serwisem biznesowym w Polsce i pierwszym z rodziny Business Insidera w Europie. Czyta go ponad 5 mln internautów. 2001 - 2016 byłem dziennikarzem radiowym i telewizyjnym. Pracowałem m.in. w Radiu TOK FM, jako zastępca redaktor naczelnej, szef informacji, prowadzący "Poranek TOK FM”. Przez 6 lat byłem związany z TVN24, gdzie prowadziłem magazyn "Polska i Świat”. Byłem również gospodarzem takich programów jak: "Magazyn 24 godziny", "Cały ten świat", "Serwisy informacyjne". 8 listopada 2018 roku, na rynku ukazała się moja pierwsza powieść biograficzna pt.: "Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą", która po miesiącu wskoczyła na listę bestsellerów Empiku. Do dziś sprzedano ponad 50 tysięcy egzemplarzy. Książka opowiada o losach Jerzego Górskiego - legendy polskiego triathlonu. 29 października ukazała się moja druga powieść biograficzna pt.: "Szlag mnie trafił", opowiadająca losy Moniki Michalak, która przeżyła skomplikowany udar pnia mózgu. Obecnie pracuję nad książką o Robercie Karasiu - mistrzu świata i rekordziście na dystansach Double i Triple Ironman.

8 KOMENTARZE

  1. Jak robię spód z kruchego ciasta albo kruche ciasteczka. to z maki razowej, orkiszowej lub pełnoziarnistej. Bez cukru, jeśli już to ze stevią.

  2. Jakub powiem tak: 1 szt. ciasteczka to ok 70 kcal. 100g to prawie 500 – wow 🙂 w tym węglowodany to większość, w mojej wersji sernik light, jest bez spodu. Sam spód to prawie 1000 kcal. Ser biały chudy – ma porównywalnie kcal z quark ale węglowodanów prostych mniej i sporo więcej białka. Fakt, trzeba dobrze zetrzeć lub kupić w takich małych kostkach już starty. Do tego zamiast cukru pudru daje cukier brzozowy w ilości 1/4-1/3 szklanki. jaja wiadomo i czasami jakiś owoc do środka.
    Ale rzeczywiście- Twój sernik może być jako baton energetyczny. Nic w tym złego

  3. Krzysztof mówię tu w odniesieniu do zwykłego sernika: gdzie masz spód kruche ciasto, a masa: 8 jaj, zwykły cukier, ser, mleko, masło, ubite białka itp. Po za tym sprawdź sobie wartość kcal dla danych serów: quark 68 w 100g a zwykły sernikowy 198 w 100g. itd itp.

  4. spód z ciasteczek nawet takich to “mega bomba” jak porównać i poczytać to te z maki pełnoziarnistej mają więcej kalorii (cukru) niż te bez, masło, wierzch serek + cukier puder to coś nie widzę tej wersji light. Tak pod “przykrywką” opychamy się :)))))
    ale co tam – wypocimy :)))

  5. Michale, nie wiem czy mogę takie tajemnice kulinarne ujawniać 😉
    Sernik jest banalny:
    spód to ciastka digestive z mąki pełnoziarnistej + masło
    a masa to ser quark potrójnie zmielony, jajka, mąka ziemniaczana, cukier puder, wanilia
    Tak na szybko z głowy to tyle pamiętam.

  6. Jakub a może w skrócie przepis na ten sernik i bananowiec byś podał bo troche mi smaka narobiłeś dziękuje pozdrawiam.

  7. Ja za miast tego piekę sernik wersja light lub cisto bananowe które traktuję również jako baton energetyczny podczas długich treningów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here