W ostatnich latach Lucy Charles-Barclay zmagała się z wieloma problemami zdrowotnymi i kontuzjami. Nie potrafiła jednak znaleźć ich przyczyny. Po ostatnich badaniach mówi, że „wszystko nabrało sensu”. Zawodniczka ma celiakię.
Lucy Charles-Barclay mówi, że po ostatnim badaniu otrzymała diagnozę, która „początkowo ją zszokowała, ale teraz wszystko układa się w logiczną całość”. Dowiedziała się, że cierpi na celiakię, która objawia się nietolerancją glutenu.
W poprzednich latach mistrzyni świata IRONMAN zmagała się z wieloma kontuzjami i urazami, które wielokrotnie sprawiały, że nie była w pełni formy (kontuzja biodra, problemy gastryczne, bóle stawów i inne). W 2021 roku zawodniczka zrobiła badanie, z którego wynikało, że ma nietolerancję na niektóre produkty. Rezygnowała z nich przed wyścigami, ale nie przykładała uwagi do diety w pozostałej części sezonu.
W tym roku bóle i problemy żołądkowo wróciły ze zdwojoną siłą. Mistrzyni świata zdecydowała się na badania, z których wyniknęło, że ma celiakię.
– Początkowo było to dla mnie szokiem, ale potem wszystko zaczęło układać się w całość. Kiedy rezygnowałam z niektórych rzeczy, czułam się lepiej – mówi.
Celiakie to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Dochodzi w niej do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, gdy osoba spożywa gluten zawarty w zbożach. Choroba prowadzi do stanu zapalnego błony śluzowej jelita cienkiego. Może się objawić w każdym wieku, a chory musi stosować ścisłą bezglutenową dietę przez całe życie (definicja za celiakia.pl) |
Zwróciła się do fanów
Profesjonalistka dowiedziała się też, że celiakię miała prawdopodobnie przez całe życie. Przypomniała sobie wtedy, że z bólami stawów zmagała się już od dzieciństwa, kiedy trenowała pływanie.
– Jeśli masz podobne objawy i czujesz bóle stawów, masz problemy żołądkowe i jesteś wzdęty, to być może jest to ten sam problem i powinieneś się zbadać.
Zawodniczka zwróciła się też do fanów, którzy mają podobny problem, jak ona. Poprosiła o porady związane z tym, jak triathloniści amatorzy radzą sobie z celiakią w życiu codziennym.