koktajle warzywne, w czym to robić?

Dlaczego nie zapytam o to na forum tylko na blogu? Bo redakcja łaskawie zdjęła forum ze strony głównej, co w mojej opinii uśmierca tą formę komunkacji społeczności AT.

 

Blog jest wyeksponowany więc liczę, na sporą liczbe podpowiedzi.

 

Przejdę do rzeczy.

 

Po przeczytaniu książki 'Ukryta siła’ autorstwa Rich Roll oraz kilku artykułów na AT gdzie wszscy pieją nad zaletami sporzywania warzyw i owoców w posatci płynnej, uwierzyłem w moc roślin i chcę właczyć ten element do mojej 'nie wegetariańskiej’ diety. Co z czym i jak to juz chyba troche wiem, ale w czym to nie bardzo.

 

Poprosze o sugestie ciekawych rozdrabniaczy rzeczy jadalnych, które sobie poradzą ze zmieleniem 'wszystkiego’ i nie trzeba tego myć przez pół godziny.

 

Z góry dzięki za reakcję.

Powiązane Artykuły

19 KOMENTARZE

  1. U mnie w domu od kilku miesięcy stoi blender Blendtec – używam go w zasadzie codziennie do wielu rzeczy, od porannych smoothies, po masło orzechowe czy hummus. Wcześniej miałem jakiegoś Zelmera i różnica jest gigantyczna. W razie zainteresowania zapraszam do potestowania, mogę udostępnić na chwilę 🙂

  2. Dla mnie ciekawe odkrycie, ze blenderem ciachacie warzywa. Ja mam brauna 600 w i lecę nim owoce. Jednak warzyw nigdy się nie odważyłaby. Czy ktoś jeszcze blenderuje warzywa?

  3. Hmmm… nie interesowałem się tym, ale pod wpływem tej dyskusji poczytałem trochę o przewagach wyciskarek i – szczerze mówiąc – dla mnie jest to typowe, marketingowe 'sranie ogniem’, mające za zadanie sprzedać produkt z wyższej półki. Owszem, wykonany z dobrych materiałów (szczotkowana stal nierdzewna), 'dizajnerski’ i dobry jakościowo, ale z przede wszystkim – w moim przekonaniu – sprzedawany z gigantyczną marżą. Fakt, że z wyciskarki można uzyskać inny produkt, ale czy obiektywnie lepszy (zdrowszy) niż z blendera, to nie byłby taki pewien. Pić wyciskany sok i dodatkowo jeść całe owoce, żeby wykorzystać w pełni witaminy spod skórki? W blenderze możemy mieć sok razem ze skórką. Niszczenie enzymów i 'ważnych związków’? Sorry, ale to jakiś absurd.

  4. Wszyscy trenują :)))) Blender ZELMER 491.20 / ZHB1220B Czarny który lepszy? trzeba by postawić obok siebie i testować – inaczej ocena subiektywna jak z wyciskaniem i siekaniem :))))))

  5. Ciekawa ta dyskusja ale nikt inny się w nią nie włącza. Z drugiej strony ja tylko chciałem parę propozycji Blenderów. Chyba skusze się na Philipsa hr 1372/90 moc 700W, wydaje się być solidny i ma spory kubek ale ciągle czekam na sugestie. Może ktoś ma złe doświadczenia z tym sprzętem. ps. ciągle redakcja nie reaguje na kwestie usunięcia forum ze strony głównej 🙁

  6. Krzysztof, moze pitu a moze i nie pitu. Do mnie argumenty za wyciskarka przemawiaja. Wszystko zaczelo sie od Dr. Normana Walkera, chodzi o to, żeby przy wyciskaniu jak najwięcej enzymów zachować. Przy ściskaniu nie ma temperatury. Sok jest pełnowartościowy. Po za tym nie wiem o co mial bym sie obrazic, przeciez nie 'poleciales Godwinem’ jeszcze nie…normalnie sobie dyskutujemy, po to jest AT

  7. a swoją drogą, żeby to się tak dało wypić kilogram soku, albo zjeść kilogram owoców i ważyć mniej chociaż o pół kilograma……..

  8. to znowu ja – w temacie soku przeczytałem cały ten tekst na zdrowo i na temat – i jak zawsze szczerze, wcale mnie nie przekonał. Takie pitu-pitu nie podparte niczym konkretnym, a do tego miedzy wierszami wpis, że pod skórką (wg mnie nie tylko) jest dużo substancji odżywczych więc najlepiej uzupełniać całymi owocami. Zaprzeczenie wyższości wyciskania nad siekaniem :)))). A tekst, że przy wyciskaniu jest więcej materiału (soku) rozkłada mnie totalnie. Jeżeli mamy kilogram owoców i je posiekamy do konsystencji gęstego soku to dalej mamy 1 kg w płynie/zawiesinie, natomiast jak ten sam kilogram owoców damy do wyciskania to oczywistym jest, że będzie mniej …… 'materiału’. Ja jestem prosty chłop i tak to widzę. Bez urazy @Piotr, żebyś się na mnie czasem nie obraził. pozdrawiam KG

  9. Nie będę dyskutował na temat wyższości wytłaczarek/wyciskarek nad blenderami, bo się nie znam. Natomiast żeby taką wyższość wykazać i poprzeć teorię, że przy szatkowaniu rozrywamy łańcuchy, włókna itd., a tym samym poprzeć troszkę absurdalne ceny wyciskarek, to trzeba by też wiedzieć jaką długość łańcuchy owych związków mają. Wie ktoś może o jakich rzędach wielkości mówimy? Bez wątpienia do zniszczeń przy cięciu dochodzi, ale jednak cięcie to skala dość duża, tak mi się wydaje, w porównaniu do długości łańcuchów, czyli w 'mazi’ wciąż pozostaje dużo nieuszkodzonych łańcuchów itd. Poza tym, wyciskanie nie modyfikuje struktury wewnętrznej? Przecież to niemożliwe. Natomiast możliwe, że owa modyfikacja ma lub nie ma określonego wpływu. Dotarł ktoś do jakiś poważniejszych, liczbowych, danych na ten temat?

  10. przytoczylem tylko ten jeden fragment, bo nie chcialo mi szukac wiecej. Jest mnostwo tekstow na ten temat. Oczywiscie, ze kazdy jest kowalem wlasnego soku lub szejka, cena tez gra role. Mnie opinnie biegaczy i innych Wiatriakow przekonaly. Na razie mam Kenwood TriBlade HB (b. dobry polecam) i obiecany Hurom Slow Juicer 600 HF.

  11. Ja mam zelmera jakiś tam: 16 poziomów mocy i funkcja turbo. Jest z zestawem do sałatek (stojący) i taki normalny do miksowania taką przystawką z nożykami. Radzi sobie ze wszystkim. 🙂 a kosztował około 260

  12. Na wielu blogach ludzie różne rzeczy piszą i trudno mówić że to na 100% tak jest, nie wiem może masz rację. wieczorem sobie doczytam :). Choć nie bardzo wiem jaka to miała by być wysoka temperatura w przypadku blendowania (szatkowania) przez 30 sekund. I jak się to ma do np gotowania na parze – gdzie dopiero jest gorąco. A podobno tak zdrowo. Straty zawsze jakieś są. …… Jednak będę bronił swojej opinii, że to co wyrzucamy ma też dużo wartości odżywczej. Do tego nie znam (nie mam) wyciskarki za 2000 ale mycie blendera to jak mycie 1 szklanki :)) i blender tylko 200-300 zł

  13. Mimo wszystko w kręgu moich zainteresowań w chwili obecnej jest raczej blender niż jakiś inny drogi sprzęt. Myślę, że z powodzeniem dostarczę sobie wystarczającą ilość związków odżywczych. Pytanie czy blender ręczny czy stacjonarny. Dziwne ale blendery ręczne mocą nie odbiegają od stacjonarnych, a ich funkcjonalność ze względu na ilość wyposażenia jest chyba znacznie większa? Tylko czy w tak małym urządzeniu jest faktyczne ukryta tak duża moc żeby mielić warzywa i w upalne dni kostki lodu? Macie jakieś konkretne modele , które Wam się sprawdzają?

  14. cytuje za 'Zdrowo i na Temat’ Następną i tą najważniejszą różnicą między sokowirówką a wyciskarką jest metoda pracy tych urządzeń. Sokowirówki działają na zasadzie szatkowania/cięcia/przecierania owoców i warzyw tym samym niszcząc wiele związków ważnych dla przyswajania wartości odżywczych z soków np. enzymy oraz działają na wysokich obrotach, co sprawia, że już na etapie wytwarzania soku, wytwarza się wysoka temperatura, która niszczy dużą ilość cennych witamin i innych związków zawartych w owocach i warzywach. Wyciskarki natomiast działają na zasadzie wyciskania soku nie niszcząc struktury ważnych związków oraz dzięki zastosowaniu wolnoobrotwej techniki miażdżenia i tłoczenia oraz obecności ślimaka….. http://zdrowoinatemat.blogspot.de/2013/05/wyciskarka-do-sokow-dlaczgo-lepsza-od.html

  15. Tematu nie znam, ale z mojej wiedzy wynika, że witaminy i minerały nie tylko w sokach się znajdują ale również w tym co wyrzucamy po ich wyciśnięciu. W przypadku blendera do 300 zł mamy postać płynną i bardzo fajną soków zagęszczonych

  16. Kiedys na FB odbyla sie ciekawa dyskusja z udzialem red. Grassa o wyzszosci Huroma nad Zelmerem JP1500, wspominal od tym tez WaTRIat. Wniosek: Tylko Hurom, droga sprawa, ale sie oplaca! pozdrawiam

  17. Witam Odpowiedź bardzo prosta – w blenderze, blenderem. Jest taki kubeczek o poj. 1l, a jeśli nie to w prawie każdym innym pojemniku i blender – przystawka z nożykami. Czas przygotowania – chwila, mycie – chwila. Żadnych zakamarków do 'dłubania’. To nie teoria – sprawdzone na wielu różnych warzywach i owocach. Często robie różne koktajle/smuti – jak kto woli. Sobie i swoim dzieciom pozdrawiam KG

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Śledź nas

18,455FaniLubię
2,784ObserwującyObserwuj
20,400SubskrybującySubskrybuj

Polecane